Sípályák, amik nem hagyják hidegen

Sípálya a sivatag közepén? Egy ház tetején? Rendszeres olvasóink talán emlékeznek arra, hogy legutóbb megígértük: ezentúl olyan különleges építészeti hírekkel is jelentkezünk, amelyek igazán eredetiek, sőt meghökkentőek. Nos, a most összegyűjtött sípályák garantáltan ilyenek!

A téli sportok szerelmesei nincsenek elkényeztetve hazánkban, hiszen az utóbbi években csupán egy-két napig tartott a síszezon, így utazni kell azoknak, akik hódolni szeretnének a hobbijuknak. Rengeteg csodás sípályára találhatunk külföldön, akad azonban köztük néhány olyan is, amelyek megvalósítják a lehetetlent!

Ilyen például annak a lakóépületnek a terve, amelynek a tetején cserépfedés helyett egy sípálya foglal helyet. A Szlalom Ház névre keresztelt projekt Kazahsztán fővárosában, Asztanában épül majd fel, és ha megvalósul, ez lesz a világ első sípálya tetejű épülete. A tervező legnagyobb inspirációját az jelentette, hogy gyakorlatilag a bejárati ajtók közvetlen közelébe hozhatja el a sípályát, mindezt a város szívében – hiszen a maga is sírajongó építész elárulja, hogy úgy négy óra autóútra van a városhoz legközelebbi sípálya. A tervrajzokból kiderül, hogy a pálya 326 méteres hosszú és 27 méter széles lesz, amit egy látványos, sok-sok üveggel tervezett ház tart majd a hátán.
Természetesen Dubai is beszáll a versenybe, ha szuperlatívuszokról és meghökkentő építészeti megoldásokról van szó. De hogy sípálya a sivatag közepén? Persze, Dubai ezt is megoldotta, hiszen a világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Mall of the Emirates épületében már tíz éve üzemel a Ski Dubai! Nem kis teljesítmény ez, tudva, hogy még ilyenkor február táján sincs 25 foknál hidegebb a térségben, a nyári forróságról nem is beszélve. A kb. 25 emeletnyi magas fedett térben öt sípályát alakítottak ki, amelyeket összesen több mint 6000 tonna hó borítja. Naponta készítik a friss havat, hogy vendégek az év minden napján sielhessenek, ha úgy tartja kedvük. Amikor 2005-ben megnyílt ez a fedett pálya, ez volt a világelső.

De kanyarodjunk vissza Európába, egészen pontosan a németországi Bottropba, mert itt működik a világ jelenleg leghosszabb, 640 méteres fedett sípályája. Az Alpincentert még a profi síelők is előnyben részesítik amiatt, hogy itt a 10 másodperc helyett akár 20 másodpercig is csúszhatnak! Maga a sícsarnok egy dombtetőről kanyarodik le, mintha egy nagy C-betűt írna le, miközben 77 méter szintkülönbséget teljesít.

error: Content is protected !!