Ollókaros napellenző: nosztalgia és technológia

Ujjé! A Ligetben nagyszerű… – ki ne tudná folytatni a dalt. Mostanában pedig újra jobb kedvvel fütyörészhetjük a dallamot. Hogy miért? Mert a Városliget megújítása kapcsán elindult valami jó: eltűntek az Állatkerti körút régi bódéi, helyettük pavilonokban és ollókaros napellenzők árnyékában nosztalgiázhatunk. De miért pont ollókaros napellenzők alatt?

Aki az állatkerttel szemközti sétányon még keresné tekintetével a régi fabódékat, az csalódni fog: pozitívan. Mert a városliget teljes megújulásának fontos állomásaként mára hangulatos pavilonok és hűs pihenőhelyek vették át a helyüket. A pavilonokat a magyar romantikus építészet egyik legnagyobb alakja, Feszl Frigyes tervei alapján emelték, aki még 1860-ban vetette papírra az orientalista stílusú városligeti pavilontervét. Ez a nosztalgikus lépés garantálja, hogy a liget hangulatához, régi fénykorához illő épületekben kávézhatunk, sütizhetünk. A három épület között tágas teraszt hoztak létre, ami az ollókaros napellenzőknek köszönhetően kellemes árnyas hellyé változott a ligetben ejtőzők számára.

Az ollókaros napellenzők összetéveszthetetlen karakterét az ollószerűen nyíló karok adják, a típus megszületését pedig még az 1900-as években felpezsdült iparosodás és polgárosodás idejére tehetjük. Azóta is töretlen népszerűségnek örvend ez az árnyékolótípus, ám magán hordozza a technológiai igények változásait is.

A városliget ollókaros napellenzői a KAPITÁNY Árnyékológyártó szakmai felkészültségét és esztétikai érzékenységét egyaránt dicsérik, ezért a nagy múltú cég megérdemli, hogy elismerésünknek hangot adjunk. Az ANTIK ollókaros napellenző mintha csak mindig azzal a céllal készült volna, hogy egyszer egy ilyen emblematikus helyszínen találkozhassunk vele. Igen nagy terület, akár 192 négyzetméter árnyékolását is megoldja, és kétoldalas konstrukcióban, oszlopokra szerelve elnyeri a klasszikus sátorelrendezését. Nagy mérettartománya miatt motorizálva hozható működésbe a napellenző, így kapcsolódik össze a nosztalgia és a technológia. A Rollstar is szép számmal készített már éttermek, kávézók, de a vendéglátóhelyek mellett családi házak teraszaira, homlokzatára ollókaros napellenzőt, igaz, ezek a ligetbéli „nagy testvérek” kisebb méretű változatai. Az OMEGA ollókaros napellenző a homlokzatra és tartóoszlopokra egyaránt felszerelhető, ráadásul utóbbi esetén kétoldalas, sátras elrendezésben árnyékolhatnak. Ez a napellenző a 1,5 és 3 méter közötti karkinyúlással és maximum 9 méteres szélességben készülhet, ami még biztosítja a stabilitást és a szélálló kivitelt. A klasszikus ollókarokat a kézi hajtókaron kívül csőmotor beépítése után kapcsolóval, illetve távirányítóval is mozgásba hozhatjuk, de lényeges az is, hogy a homlokzatra szerelt típus védőtetőt kaphat, ami óvja az akrilszövet ponyvát. UV-stabilizált, minőségi textíliáink közül legalább kétszáz féle változat áll rendelkezésre, hogy kellemessé és látványossá tegye az árnyékoló megjelenését.

error: Content is protected !!