Sziesztázni a Siesta alatt

Ha megkérdezünk egy télikert-tulajdonost, megválna-e a csupa üveg építményétől, a válasz biztosan ez lenne: soha. És ha megkérdeznénk, mi jelenti a legnagyobb kihívást a télikerttel kapcsolatban, akkor biztosan ezt mondaná: az árnyékolás. Lássuk hát a Rollstar megoldását, a különleges Siesta napellenzőt!

A télikert sokkal többet jelent egy családi házhoz csatolt építménynél. Ez a hely a házban maga az oázis, a nyugalom szigete lehet télen is és nyáron is. Lényege a sok-sok üvegfelület, és milyen érdekes, hogy bizonyos hónapokban igyekszünk minden kósza napsugarat beengedni a télikertbe, míg tavasztól ugyanez fullasztóan meleggé teheti a helyiséget.

Elengedhetetlen tehát az okos árnyékolás, amivel mi magunk szabályozhatjuk a napfény bejutását a télikertünkbe. Belülre kerülhet szalagfüggöny vagy akár mutatós pliszéfüggöny, igen ám, de mivel védekezhetünk leghatékonyabban az üvegtetőn át érkező napfénytől? Erre kereste a megoldást az a házaspár is, akiknek mostantól egy Rollstar Siesta napellenző árnyékolja a télikertjét. A történethez hozzátartozik, hogy a Mátra szívében járunk, a modern családi ház mögött pedig látni az erdőt. Hogy mit üzen ez számunkra? Páratlan természeti szépséget, de ami még fontosabb: szelet. A Siesta napellenzőn azonban a szél nem foghat ki, mert éppen arra terveztük, hogy nagy felületet árnyékolhassunk vele, és hogy elviselje az extrém szélterhelést is. Ehhez kettős védelmi rendszert alakítottunk ki: egyrészt a Siesta napellenző ponyváját becsukva egy talpas, peremes védőtok és egy hozzá passzoló homlokprofil védi – tulajdonképpen teljesen körülöleli a feltekert textíliát –, másrészt pedig a vezetősínekben egy különösen erős textilfeszítő rendszer dolgozik. Ez a beépített rendszer, ami rugókból, különféle munkahengerekből és acél sodronykötélből áll, már a gyárban bekerül az extrudált alumínium vezetősínekbe, vagyis nem a helyszíni felszerelés során kell összeszerelni. Ez lényegesen gyorsabbá teszi a Siesta üzembe helyezését, maximum egy kis finomhangolásra van szükség ahhoz, hogy a napellenző ponyva szép feszesen mozogjon. A Siestát méreteiből adódóan és persze a stabilitást garantáló, jelentős feszítőerők miatt kizárólag motoros vezérléssel gyártjuk. Ez a technológia tudja csak garantálni, hogy egyenletes erővel, egyenletesen tekeredhet ki és be a ponyvatextília. Nem szóltunk még a Siesta méreteiről. Példánkban egy 6×4 méteres Siestát mutatunk. Egyedi igények szerint 5 méter szélességig maximum 6 méter lehet a napellenző kinyúlása, illetve 6 méter szélesség mellett 4 méteres kinyúlással számolhatunk. A napellenző kinyúlásától, hosszától függően két, illetve három pár felfogó konzollal támasztjuk alá a vezetősíneket. A robusztus felépítésű Siesta napellenzőhöz akrilszövet ponyvát ajánlunk, amit mindkét szélén 10-10 centiméter széles csíkkal megerősítünk. Így biztosan állja a szelet és bízhatunk abban, hogy télen-nyáron élvezhetjük a télikertünkben töltött időt.

error: Content is protected !!