Stuttgartban kiderült: a zsaluzia és a napháló a menő

R+T, ez a két betű maga a szakmai mennyország háromévente azoknak, akik árnyékolástechnikában, és az ajtók, kapuk világában mozognak. Számunkra is kihagyhatatlan a világkiállítás, így februárban standról standra zarándokoltunk és bejártuk a várost is.

Stuttgart fontos pont a Rollstar szakmai életében, néhány napra olyanok vagyunk mint a kisgyerek a cukorkaboltban. Csak ámulunk, igyekszünk magunkba gyűjteni az újdonságokat, felfigyelni a trendekre, és azt hazai viszonyokra átültetni, hogy ami jó, abból a hazai közönség se maradjon ki. De nem csupán az R+T világkiállítás zárt ajtóin belül vizsgálódunk, szívesen vesszük nyakunkba a várost is, hogy lássuk, hol tartanak a precizitásukról, energiatakarékosságukról híres németek, mivel és hogyan árnyékolnak.

Stuttgartban, és az egész országra jellemzőn nincs középület, irodaház, kórház, amin ne lenne zsaluzia. Igaz, a németek már évekkel ezelőtt felismerték a külső árnyékolás jelentőségét, így náluk kötelező a használatuk. E nélkül nem kaphat építési engedélyt egy épület sem. A zsaluziát mi is kedveljük és szívesen ajánljuk középületek mellett családi házak külső árnyékolására is, különösen karakteressé teszi a modern, minimalista stílusú házak üveg felületeit. A zsaluziában az a nagyszerű, hogy már az ablak előtt megállítja a napsugarakat, és mindig a tetszőleges szögbe forgathatjuk az alumínium lamellákat. Így élvezhetjük a szórt fényt is, ha arra van szükségünk, miközben a levegő szabad áramlásának sem szabunk gátat. Beszédes, hogy a zsaluziát az energiatakarékosság építészeti példaképének tartott passzívházak ablakaira is előszeretettel választják. A legtöbben még mindig szürke eminenciásként gondolnak a zsaluziára, pedig nyugodtan engedhet a fantáziájának, és a RAL-színskáláról is választhat színt. Hogy milyen egy zsaluzia, ha színes?

A stuttgarti kiállítás egyértelmű győztese a napháló volt. A napháló azok körében tarol, akik az alumínium lamellás külső árnyékolást kissé iparinak, az otthonuk stílusához kicsit ridegnek találják. A textília finomabb, lágyabb megjelenésével együtt a napháló nagyon is állja a kültéri igénybevételt. És rengeteg fantázia van benne! A textília ugyanis technológiailag könnyen alakítható, így tökéletes alapanyag az árnyékolástechnikában. Mindig azt mondjuk, hogy nincs két egyforma árnyékolástechnikai feladat, és nincs két tulajdonos, akinek ugyanaz a kívánsága volna, ha otthona komfortjáról van szó. A naphálóval azonban óriási mozgásterünk van az ideális árnyékolás megteremtésében, és ebben mostantól a vásárlóinknak is igyekszünk segíteni. Minden napháló textíliánkon feltüntetünk egy bizonyos kódsort, amivel megtudhatják, hogy az egyes textíliák mennyi fényt engednek át és mennyit nyelnek el. Így meggyőződhetnek arról, hogy a különféle színű és szövéstechnológiájú naphálókkal hogyan, milyen hatásfokkal árnyékolhatnak.

error: Content is protected !!