Pliszéfüggöny a téli éles fények ellen

Árnyékolni nem csak nyáron kell, hiszen a téli fények – különösen, ha hó is fedi a tájat –, olyan vakítóan éles tud lenni, ami nagyon zavaró. Többféle beltéri árnyékoló kínálkozik erre a feladatra, de talán közülük a pliszéfüggöny a leguniverzálisabb, ráadásul cikkünkben egy újabb oldaláról is bemutatkozik.

Hagyományos kétszárnyú ablakai vannak? Netán óriási üvegfelületei a nappaliban? Tetőtérben él? Különleges alakú nyílászárókat választott? A pliszéfüggönynek a háromszög, trapéz, kör formájú és a tetősík ablakok sem okoznak gondot, mert bármilyen alakot felvehet.

A pliszéfüggönyt szinte észrevehetetlen vezetősínekkel szereltük fel, és az egész konstrukciót úgy alakítottuk ki, hogy az árnyékoló igazán karcsú legyen, így nem csupán az ablakmélyedésbe passzolhat, de a nyílászáró keretére szerelve annak részévé tehető. Ekkor szépen kíséri az ablakfelület síkját még a tetőablakok esetében is. Mozgatásáról zsinór, fogantyú vagy gyöngylánc gondoskodik, és automatizálni is lehet a pliszéfüggönyt, amit mondjuk egy télikert vagy felülvilágító árnyékolása esetében célszerű is megtenni. Az elmúlt időszak újdonságaként megjelentek a kétirányú működésű pliszéfüggönyök is, amelyeket alulról és felülről is lehet fogantyúval mozgatni, és ekkor középen gyűlik össze a textília. Ezzel a konstrukcióval pedig könnyedén kizárható a zavaró napfény, bármely szögből is érkezzen.

Mindezek páratlan praktikummal ruházzák fel a pliszéfüggönyt, ám nem mehetünk el amellett sem, hogy a pliszéfüggöny mennyire látványos és dekoratív árnyékoló. A textília harmónikaszerű plisszírozása és a színek együtt kellemes, játékos megjelenést kölcsönöznek az ablakoknak, és ezt a hangulatteremtő erőt magánlakásokban éppúgy kihasználhatjuk, mint egy irodában vagy egy bevásárlóközpont kávézójában. Ez utóbbira is hoztunk egy példát, hogy bemutassuk a pliszéfüggöny egy újabb arcát, vagyis azt, hogy térhatároló elemként is alkalmazható, ha intimebbé, hangulatosabbá szeretnénk tenni a helyiséget.

error: Content is protected !!