Otthon Melege Program márciustól!

Otthonaink a legnagyobb energiafalók, korszerűsítésük nem csupán egy-egy család, lakóközösség szintjén értelmezhető a rezsiköltség csökkentésével és a komfort növelésével. Minden egyes ház felújításával közelebb kerülünk a fenntartható jövő ideájához. Március 9-től újra pályázhatnak a társasházak komplex felújításra, amelyben a Rollstar és társvállalata, a Front-tech Nyílászárógyártó is szerepet kaphat!

Tíz milliárd forintból gazdálkodik idén a március 9-től benyújtható, Otthon Melege Program bírálóbizottsága. A tapasztalatok igazolják, hogy szinte napok alatt elolvad az óriási pályázati összeg, érdemes gyorsnak lenni!

Az Otthon Melege Program a komplex felújítás programja, ami mögött fontos felismerés húzódik. Hiába ugyanis a tíz-tizenkét centiméteres homlokzati hőszigetelés, ha a rossz ablakokon, a régi tetőszigetelésen át elillan a meleg, vagy ha hatékonytalan fűtési berendezéssel akarjuk előállítani az otthon melegét…

A program tehát olyan korszerűsítést takar, ahol a több mint 4, de maximum 60 lakásból álló, 1946. után épült, de 2006. december 31-ig kiadott építési engedély alapján elkészült panel-, illetve tégla társasházak tulajdonosai legalább 51%-a támogatja a felújítást. Egy sor dolognak eleget kell tenni, köztük az energetikai tanúsítvány beszerzésének, ami megmutatja az épület korszerűsítés előtti állapotát. Ha ez a C minősítési osztálynál rosszabb, akkor a felújítás célja ennek az elérése, ha azonban innen indul a ház, akkor a beruházással legalább két osztállyal kell javulnia a besorolásnak. De milyen munkálatok vezetnek ide? Egységesen felújított épületszerkezetek, úgy mint homlokzati hőszigetelés, teljes tető hő- és vízszigetelés, fűtetlen pincefödém teljes hőszigetelése, a lakások és a közös fűtött helyiségek külső nyílászárócseréje, azok hővédelme árnyékolástechnikai eszközzel. Ami a társasházi fűtést illeti, kötelező a hőfogyasztás szabályozását és mérését biztosító berendezéseket felszerelni, kötelező megoldani az egyes lakások hőleadóinak az egyedi szabályozását és mérését, valamint a melegvíz-fogyasztás egyedi mérését is. Az egyedi mérős lakásokban kondenzációs gázkazánra kell cserélni a régit, nem maradhat a konvektor, a régi csőhálózatot is fel kell újítani.

De térjünk vissza a nyílászárókra és az árnyékolástechnikára! Mivel a rezsiköltségből akár 30%-ot is képes lefaragni a jó nyílászáró és az alumínium redőny, nem csoda, ha ezek is fókuszba kerülnek a programban. Minden homlokzati nyílászárót kötelező kicserélni, csak azok maradhatnak, amelyek hőátbocsátási értékei megfelelnek a pályázatban kiírt értékeknek. A többit cserélni kell! Előírja azt is a pályázat, hogy a lakások ablakaiba résszellőzőket kell beépíteni. A hővédelem javítására árnyékoló szerkezeteket kell beszerelni, az adott homlokzaton egységes módon.

error: Content is protected !!