Minőséget szeretne? Akkor ezekre figyeljen!

Honnan tudom, hogy valóban olyan jó-e a termék, mint ahogy állítják? Hogy lehet, hogy sokkal kedvezőbb az ára, mint máshol? Valóban azt kapom, amire vágyom? És ha meghibásodik? Ezek a kérdések kavarognak mindannyiunk fejében egy-egy nagyobb, fontos beruházás előtt, ami az árnyékolástechnikára ugyanúgy igaz. Ezért a Rollstar most felhívja a figyelmet a buktatókra!

Az internet megkönnyíti, ugyanakkor személytelenebbé is teszi a vásárlást, ráadásul ami szépen mutat a fotón, az lehet a valóságban silány minőségű, rossz konstrukciójú, de belefuthatunk több irányból ebbe a helyzetbe. Röviden: könnyű rossz üzletet csinálni, ha nem tudjuk meg még a megrendelés előtt, hogy milyen műszaki tartalmat rejt a választott napárnyékoló. Sok minden kiderül abból is, ha utánanézünk a cég referenciáinak, és ha a telephelyen, illetve bemutatóteremben megnézhetjük, sőt működés közben láthatjuk az árnyékolót, akkor ez már önmagában minőségi ugrást jelent. Most egy napellenző legfontosabb részegységeit vettük alapul ahhoz, hogy szemléltessük, hány ponton bukhat meg egy rossz minőségű termék, illetve hogy milyen anyagok és technológiák képviselik az első osztályú minőséget.
Kezdjük rögtön a főtartóval, ami ha nyeklik-nyaklik, nyilván nem lehet stabil a konstrukció. Ha viszont azt látja, hogy 40×40 milliméteres acél zártszelvényből készül a főtartó, mindkét oldalán horganyzott acéllemezből, akkor biztos lehet a minőségben, és nem kell azon sem keseregni, hogy a szerkezeten belül keletkező rozsda idővel csúnyán megfesti a ház falát.

Aztán itt vannak a konzolok, amelyek a megbízható felfogatást biztosítják. Persze csak akkor, ha rozsdamentes anyagból, alumíniumból készültek extrudálással vagy nyomásos öntési technológiával. Ezek gondoskodnak ugyanis arról, hogy a konzol könnyű legyen, ugyanakkor szívós is. Kiemelten fontos az is, hogy a billentőszerkezet is ebből az extrudált alumíniumból legyen, a ponyvahenger és a hengertartók pedig acélból készüljenek.
A kézi hajtásnál nem árt meggyőződni arról, hogy fékezett csigahajtómű legyen beépítve, különben előfordulhat, hogy becsukott helyzetben egyszer csak letekeredik a ponyva. Ami pedig a csuklókarokat illeti, az már eleve gyanús, ha minden napellenzőhöz ugyanakkora csuklókarokat ajánl egy cég, hiszen logikus, hogy minél nagyobb egy napellenző, annál nagyobb és erősebb konstrukcióra van szükség. A Rollstar megkülönböztet könnyű, közepes és nehéz kivitelt is, amelyek 2,5 métertől egészen az 5 méteres kinyúlású napellenzőkig biztonságos működést garantálnak, mindig az igényeknek megfelelően.
A napellenző dísze, leglátványosabb eleme kétségkívül a textília. Ne felejtsük, hogy fontos funkciója van, ezért a színén kívül még van egy sor olyan paraméter, ami a minőségről árulkodik. A legjobb ponyvatextíliákat a berni székhelyű Rákliga Szövetség bevizsgálja, így kimagasló UV-védelmi adatokkal rendelkeznek, emellett víz- és szennytaszító kivitelben, fakulás nélkül állják az időjárás próbáját. Persze ahogy a legkiválóbb haute couture darabhoz sem elegendő csupán a kitűnő minőségű textília, úgy a napellenzőre is igaz, hogy sok múlik a varrástechnológián – és ezt biztosan tudjuk, hiszen 1984 óta üzemeltet a Rollstar saját varrodát.
Érdemes szót ejteni a felületvédelemről is, ami korrózióvédelmet és esztétikus külsőt is biztosít a napellenzőnek. Az acélprofilok, tehát a főtartó és a ponyvahenger a fehér mellett színes műanyag bevonattal is készülhet, de az öntött alumínium alkatrészek is műanyag bevonatot kapnak. Az alumínium profilokat extrudálással vagy szintén műanyag bevonattal védjük meg és tesszük szebbé.

error: Content is protected !!