A jól megtervezett és helyesen felszerelt napellenzők akár magán, közösségi, vagy üzleti felhasználásra készülnek egyaránt dísze lehet az ingatlannak, kertnek, terasznak.
Számos előnyös funkcióval rendelkeznek, mivel:

 • árnyékolják a családi és társasházak, nyaralók, vendéglők teraszát és a csepegő víz elleni védelemről is gondoskodhatnak,
 • természetes klímaberendezésként akár 80%-kal is csökkenthetik a helyiség hűtésére fordított energiamennyiséget,
 • hűvösen tartják a lakások, üzletek belső terét és védik a bútorokat, szőnyegeket, a kirakatok áruit a napsugarak fakító hatásától,
 • növelik a lakások, üzletek esztétikai és használati értékét, reklámhordozóként is hasznosíthatók.

A napellenző hosszú élettartamának biztosításához elengedhetetlen, hogy a felhasználók betartsák, kövessék az alábbiakban foglaltakat:

A felszereléseket kizárólag szakemberrel szabad elvégeztetni.

A szakszerű felszereléssel számos problémától kímélhetjük meg magunkat és a vásárolt eszközt. Nem is beszélve arról, hogy a termék garancia nem terjed ki a szakszerűtlen felszerelésből adódó rongálódásokra, hibákra.

HASZNÁLATI TANÁCSOK
A felszerelt napellenzőknél folyamatosan biztosítani kell a szabad mozgatás (kifelé és befelé) feltételeit. Mozgatást gátlók lehetnek bútorok, ideiglenes építmények, háziállatok, vagy akár benőtt (belenőtt) növények is. Odafigyeléssel elkerülhetjük a napellenző károsodását, a vászon kiszakadását. Elektronikusan működtetett napellenzők esetén soha ne használja, ha nem látja közvetlenül, mert a napellenző ki- és betekerése balesetveszélyes is lehet. A napellenzőkön nem szabad házilag átalakításokat végezni, illetve tárgyakat ráakasztgatni, kötéllel rögzíteni más tárgyakhoz.

Attól függően, hogy milyen kezelésű napellenzőnk van – kézi vagy elektromos – az alábbi tényezőkre kell figyelemmel lenni a működtetés során:

Kézi hajtókaros működtetés esetén

A Rollstar Kft. által gyártott könnyű, közepes és nehéz csuklókarok további közös jellemzője az úgynevezett „holtponti” működtetés. Ez azt jelenti, hogy a napellenző ponyvája akkor áll a legfeszesebben, ha teljesen kinyitjuk a csuklókarokat, úgy hogy a ponyva meglazuljon, majd a kézi hajtóművet visszafelé tekerjük. Ekkor az elmozduló, elforduló alkatrészek holtjátékát kiküszöbölve, a felületen ébredő súrlódó erőt és a csuklókar holtpontját is kihasználjuk a feszítésre. Így kb. 30 – 40%-kal nagyobb erő feszíti a textíliát, mint a holtponti véghelyzet előtti állásban. Figyelni kell arra, hogy megfelelő irányba és egyenletesen, erőlködés nélkül forgassa a hajtókart. Amikor túltekerjük hajtókart a ponyvahenger továbbforog és alulról tekeredik fel a vászon. Ez mindenképpen elkerülendő, egyrészt mert a ponyva közelebb kerül a karhoz, másrészt ha a ponyvafelületre kerül falevél, vagy bármi egyéb szennyező anyag, akkor az a feltekert ponyva közé préselődik, illetve nagyobb szerkezeteknél a görgős bölcső koptatja, kiszakíthatja a vásznat. Ha úgy érezi, hogy nehéz, vagy akadozik a napellenző mozgatása, ne erőltesse, hívjon szakembert.

Elektromos működtetés esetén

Motoros napellenzőknél nyitáskor a külső véghelyzet finombeállításakor kell megtalálni az optimális (holt)pontot. Nagyon fontos a megfelelően beállított alsó és felső végállás. Ennek beállíttatását szakemberrel végeztesse el!
Kiemelten ügyelni kell arra, hogy a szerkezet mozgási útvonalába semmilyen akadályozó dolog ne kerüljön. Amennyiben erre figyelünk, a folyamatos mozgás akadozásának, a motor nem megfelelő működésének oka általában a folyamatos hosszú használat során felmelegedő hővédő kapcsoló lehet, melynek következtében a szerkezet átmenetileg leállhat. Néhány perces pihentetéssel a motor visszahűl és a szerkezet újra működőképes lesz. Motorral kapcsolatos problémák esetén forduljon szakemberhez.

Időben reagáljunk az időjárási körülmények változásaira

A napellenzők, mint azt elnevezésük is magában foglalja, a nap elleni védelemre hivatottak. A szerkezetek nem alkalmasak a viharok, záporok, zivatarok alatti használatra.

Maximálisan 40 km/órás szélben használhatóak, de nagyon vigyázni kell a széllökésekkel.

Közeledő vihar esetén minél előbb húzzuk be a napellenzőnket, így elkerülhetjük, hogy a szél kárt tegyen a szerkezetben, vagy az eső eláztassa a ponyvát. Ha a vászon mégis nedves lett, és úgy zártuk be az árnyékolót – amint az időjárás lehetővé teszi -, mihamarabb engedjük ki, és csak a teljes száradása után zárjuk vissza. A textileket károsító gombák, baktériumok és moszatok különleges kellemetlenségeket tudnak okozni, elsősorban akkor, ha a ponyva feltekert állapotban koszosan, nedvesen van tárolva. Nem kell, hogy a textil öreg legyen ahhoz, hogy nedves, koszos meleg állapotban tárolva megjelenjenek az említett problémák.

Jég, illetve hó terhelésnek szigorúan tilos kitenni a napellenzőnket, mert az leszakíthatja a szerkezetet!

Automatizált napellenzőknél, ahol szél- fény-; esetleg rezgésérzékelőkkel ellátott a szerkezet, figyelni kell, hogy a vihar közeledtével – ma már nem meglepő módon – hirtelen erős széllökések léphetnek fel, amelyekre a vezérlés nem tud időben reagálni. Vihar előtt ajánlott ezért a napellenzőt visszahúzni és az automatikát kikapcsolni. Érdemes hosszabb használaton kívül eső időszakban (télen, nyaralásnál stb.) is kikapcsolva tartani az automatikát.

Szitáló, gyenge eső esetén csak akkor szabad kiengedve hagyni, ha a napellenző dőlésszöge minimum 14 fokos. Amennyiben ennél kisebb az esése ún. „vízzsák” keletkezhet, a ponyva megnyúlik (ez a textil maradandó sérülése) és a napellenző karok rongálódhatnak, extrém esetben el is törhetnek. Nagy intenzitású eső esetén még a megfelelő dőlésszögbe állított napellenzőt sem terhelhetjük vízzel. Megfelelő dőlésszögben beállított napellenzőknél sem lehet garantálni az átlapolások varrásainál a teljes vízszigetelést.

A napellenzők ápolása és tisztítása

Idővel a napellenző szerkezetek és a textilek bekoszolódnak, ez azonban nem jelent minőségi romlást. Az, hogy a napvédelmi szövet milyen hosszú ideig marad tiszta és használható, nagyban függ különböző környezeti tényezőktől, használatuktól és a tisztításuktól.
Hogy sokáig újszerűnek hasson a napellenzőnk, időszakosan apróbb karbantartásokat kell elvégezni rajta. Ne várja meg, ameddig a lerakódott szennyeződés miatt az eszköz teljesen elveszti a színét! A laza szennyeződéseket azonnal távolítsuk el! A környék szennyezettségétől függő gyakorisággal, a fém alkatrészekre rakódott szennyeződéseket, puha ronggyal és langyos (esetleg enyhén szappanos) vízzel könnyen és gyorsan el lehet távolítani, míg az oldószer vagy alkohol tartalmú tisztítószerek, súrolószerek koptatják a szerkezetet. A textilek olyan műszaki rostokból állnak össze, amelyeknek meg kell felelni a kültéri használatban keletkező legmagasabb igényeknek. Fontos minőségi elvárás, hogy az anyagok megfeleljenek a csapadék és egyéb szennyeződések barátságtalan hatásainak.
A ponyváról a port száraz állapotban egy kis seprűvel, kefével távolítsa el. A napellenző ponyva speciális impregnálással van ellátva, melynek mértéke minden tisztítással csak csökken! A lerakódott, de még nem odaragadt szennyeződéseket szintén tiszta puha ronggyal és langyos (esetleg enyhén szappanos) vízzel könnyen és gyorsan el lehet távolítani. Az impregnálást speciális impregnáló folyadékkal lehet pótolni. Tisztítás, karbantartás során mindig használjon megfelelő létrát, amit soha ne a napellenzőnek támasszon, illetve ne kapaszkodjon a napellenzőbe. Motoros működtetésű napellenzőt csak kikapcsolt elektronikával tisztítson, így elkerülhető, hogy a napellenző a ki- és betekeredés során sérülést okozzon.

Fontos fogyasztói információ

A napellenzőponyva rendkívül magas műszaki színvonalat képvisel. Mégis a technika jelenlegi fejlettségi szintje ill. a környezetvédelmi követelmények miatt tökéletessége korlátokba ütközik. Bizonyos jelenségek – ami a laikusnak feltűnhet – a kiérlelt gyártási technológia ellenére is előfordulhatnak. Ezek a jelenségek a napellenző értékét és használhatóságát nem csökkentik.

Az alábbi fontos jelenségekre hívjuk fel a figyelmét:

 1. Hajtogatási törés
  A ponyva konfekcionálásakor ill. hajtogatásakor keletkezik. Különösen világos színeknél tűnhet fel hajtogatás felületi effektus (festékelcsúszás), ami ellenfényben sötétebben hat, mintha koszcsík keletkezne.
  Az áru értékét és használhatóságát nem csökkenti!
 2. Krétahatás
  Világos csíkok. Az áru megmunkálása során keletkezik, ami a legnagyobb gondossággal sem kerülhető el. Reklamációra nem ad okot.
 3. Esőállóság
  Az Akril napellenzőponyva vízlepergetően impregnált, minimum 14° dőlésszög mellett pár percig tartó szemerkélő esőnek ellent áll. Szakadó, vagy hosszan elhúzódó esőben azonban a napellenzőt be kell húzni, hogy a károsodást elkerüljük. A feltekert napellenzőt a lehető legrövidebb időn belül ki kell engedni száradni.
 4. Hullámosság. A textília szövése, feldolgozása ill. göngyölítése során a szálfeszültségek hullámosodást idézhetnek elő.

A fenti hatások majd minden napellenzőponyva esetében különböző mértékben előfordulnak. A textília minőségét azonban egyáltalán nem csökkentik.
Kiállította: Bundesverband Konfektion Technische Textilien e. V /BKTe/
Karlstastr. 90 – 40210 Düsseldorf- Tel.: 49-211-3626-96

error: Content is protected !!