Itt az új csoda: napelemes, intelligens napernyő

Kaliforniában mindig hétágra süt a nap, de ez még nem lenne elég ahhoz, hogy egy fiatal cég megalkossa a világ első napernyőjét, ami napelemmel működik, van benne Wi-Fi, kamera, hangszóró és mesterséges intelligenciával rendelkezik. Tényleg lehetséges ez?

Képzeljünk el egy robotikával foglalkozó fiatal vállalatot, amely a startup cégek friss és újító szemléletével lát neki egy napernyő létrehozásának. Érezzük, hogy ez esetben a végeredmény sem lesz mindennapi, de a Sunflower minden elképzelésünket felülmúlja. A napraforgó névre keresztelt napelemes napernyő ugyanis mesterséges intelligenciával működik és egy sor műszaki kütyüt építettek bele.

A Sunflower nem más, mint egy nagy napelem, ami a robotika tudományának alkalmazásával mozog: a napernyő mindig követi a Nap irányát, így folyamatosan árnyék van alatta. Ehhez a mozgáshoz természetesen a napelemek gyűjtik be az energiát, és amit nem használ fel a napernyő, azt elraktározza az akkumulátoraiban, és szükség esetén ebből a tartalékból működteti a szerkezetet. De azt is megtehetjük, hogy a pluszban termelt energiából egy USB kábel segítségével a telefonunkat vagy a táblagépet töltjük.
És ez még nem minden! A fiatal tervezők ugyanis olyan szenzorokkal látták el a Sunflowert, amik érzékelik a levegő minőségét, az időjárási viszonyokat, az UV-sugárzást és a széljárást is. Így ha például felerősödik, viharossá válik a szél, akkor a napernyő összecsukja magát. Biztonsági kameraként is gondolhatunk immár a napernyőre, hiszen 360 fokos kamerával rendelkezik. A technológiai vívmányok sora még ezzel sem ér véget, hiszen Wi-Fi és Bluetooth kapcsolatra is képes a Sunflower, és az otthoni hálózatra is kapcsolódik egy applikáció segítségével. Mivel beépített mikrofonja és hangszórója van, ezért szóval is irányíthatjuk a napernyőt, illetve lejátssza a kedvenc zenéinket, miközben kellemesen hűsölünk a napelem-ernyő alatt.
A zsenialitás persze nem olcsó, előreláthatóan 2700 dollárba, vagyis kb. 700.000 forintba kerül a Sunflower, amelynek első darabjait 2018 elején szállítják majd ki boldog tulajdonosainak.

error: Content is protected !!