5 adat, amit tudni kell az árnyékoló textíliákról

Óriási jelentősége van annak, milyen textília alatt ejtőzünk az erkélyen, és hogy az a napvitorla, amit a gyerek homokozója fölött kifeszítünk, valóban védelmet adjon. A komoly textilgyártók különféle adatokat osztanak meg velünk, gyártókkal, de Ön tudja-e, hogyan igazodhat el a betűkkel és számokkal, kódokkal jelzett információk között? A Rollstar most elmondja, milyen adatokat érdemes tudni az árnyékoló textíliákról, mi mindent árulnak el magukról!

Fontosnak tartjuk, hogy vásárlóinkat bevezessük a ponyvatextíliák, műszaki textíliák világába, hogy tudják, mire érdemes figyelni, ha árnyékolójukhoz textíliát választanak. Lássuk az öt legfontosabb adatot, amit érdemes tudni a választáshoz!

UV801 szabvány

A Rollstar kínálatában csak olyan ponyvát talál, amit a berni székhelyű Rákliga Szövetség az UV801 szabvány alapján bevizsgált. Ez a vizsgálat arra mutat rá, hogy mennyi időt tölthetünk gondtalanul a napárnyékoló alatt, és hogy a bőr védettsége hogyan sokszorozódik meg a ponyva UV-védelmének köszönhetően. A bőrtípusnak, szem- és hajszínnek megfelelően szolgál adatokkal arra nézve, hogy mondjuk egy szeplős, világos bőrű személy vagy egy mediterrán, barna típus mennyi időt tölthet biztonságban a napon, és mennyit, ha mondjuk egy 80-as faktorú napellenző alatt hűsöl. Tény: az UV stabil ponyva alatt 80-szor hosszabb ideig tudhatjuk biztonságban magunkat!

De mit jelent, ha Rollstar által forgalmazott textíliákon, például a Sunsilk textileken azt látjuk: UPF 50+? Az UV-stabilitást jelöli, és tudnunk kell, hogy ennek az értéke 40 és 80 között mozog, ahol a 6-10: alacsony, a 15-25 közepes, a 30-35: fokozott, az
50+: kiváló minősítést, UV-stabilitást jelez.

Színtartósság: 1-8

Ha a példánkban mutatott Sunsilk textília címkéjét tovább böngésszük, egy sornyi, adatokkal kiegészített piktogrammot látunk. Ezek között szerepel az időjárásállóság is, amelyet egy sokágú napocska jelöl, alatta 7-8 felirattal. Ezt az adatot úgy állapítják meg, hogy a ponyvatextíliákat 1000 óra napsütésnek teszik ki és ehhez még rendszeresen permetezik vízzel. 1-8 között értékelik ez alapján a textíliákat. A 8-as értéknél egyáltalán nincs színvesztés, fakulás!

Impregnálás

Egy vízcseppel jelzik, hol tudhatunk meg többet az impregnálás mértékéről. Millibarban adják meg a mértékét, és azt mutatja meg a számunkra, hogy mennyi csapadékot képes kiállni a textília anélkül, hogy átengedné magán a vizet. Ha tehát azt látjuk, hogy 45 mbar, az azt jelenti, hogy 45 centiméter magas vízoszlopnak képes ellenállni a textília. A Rollstarnál dupla impregnálású textíliát is talál, 80 mbar mutatóval!

g-érték

Az energiatakarékos ablakok háza tájáról már ismerős lehet a g-érték emlegetése, de ponyvatextíliáknál is létezik ez az értékmérő. A g az összenergia-átbocsátást fejezi ki, és azt mutatja meg, hogy a napsugarakból érkező teljes hőenergiamennyiség mekkora részét engedi át magán a textília, de magában foglalja a textília másodlagos hőleadását is. %-ban kifejezett értékekkel találkozhatunk, amely arról szól, hogy a napenergia hány százalékát nyeli el a textília, mennyit enged át magán és mennyit ver vissza.

R, A és T – három fontos betű

Pliszéfüggönyeink, illetve a Soltis naphálóink címkéjén látható, hogy szeretnénk partnereinknek minden fontos információt megadni a helyes döntéshez. Ezért az egyes színcsíkokban nem csupán a textília nevét, kódját tüntetjük fel, hanem három betűvel ennél még pontosabb képet adunk a termékekről. A R (Reflektion) a visszatükröződés, a T (Transmission) átengedés, az A (Absorption) elnyelés mutatók mind azért vannak, hogy az egyéni igényekhez mérten ajánlhassunk textíliát. Hiszen egy napban fürdő, déli tájolású nappali teljesen más fényáteresztő képességű textíliával lesz komfortos, mint mondjuk egy északra néző hálószoba.

error: Content is protected !!