Fess hőszigetelést! Fess légtisztítót!

Most még kicsit furcsák a fenti kifejezések, de ígérjük, mire a cikk végére ér, megváltozik a véleménye. Mert van a világban néhány „őrült professzor”, akik azon dolgoznak, hogy másképp fessen a jövő: a házfalainkra felvitt festékek hőszigeteljenek, illetve megtisztítsák a város levegőjét. Miért? És hogyan?

Tényleg így fest a jövő? Lehet, hogy nemsokára eljön az az idő, amikor csak lazán elővesszük az ecseteket meg a festékesvödröt, és ezzel megmentjük a világot, vagy épp megküzdünk a vírusokkal. Két olyan kutatócsoport munkájáról számolunk be hírlevelünkben, akik falfestékeikkel a bolygó legnagyobb problémáira adnak megoldást.

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el. Az a baj, hogy 75 százalékban még mindig fosszilis fűtőanyagokat használunk, és csak 19 százalék a megújuló energiák aránya. „Kevés megújuló energiát használunk, és sok energia vész kárba” – összegzi Dmitry Schukin, a Liverpooli Egyetem professzora, aki egy olyan hőszabályozó falfestéket fejlesztett ki, amely elnyeli, majd a megfelelő időben kibocsátja a hőt az épületekben. Magyarul melegen tartja a szobákat, amikor arra van szükség. A fő elképzelése az volt, hogy az öreg házakat, illetve a történelmi épületeket ilyen festékekkel újítsák fel. Nincs bontás, nincs homlokzati szigetelés, csak festés!

Az Enerpaint elnevezésű projekt keretében kifejlesztett festék tehát egyfajta szigetelőanyagként használható, ami anélkül növeli az épületek energiahatékonyságát, hogy óriás összegeket költenének rájuk. Napközben a festék összegyűjti a radiátorok és az emberek által kibocsátott hőt, és éjszaka kibocsátja, amikor csökken a hőmérséklet. Nagyon egyszerűen működik. A „normál” festékhez hozzáöntünk egy kis adalékanyagot, és kész is a varázsfőzet! Ez a speciális anyag a festék mindössze 5 százalékát teszi ki, cserébe viszont jelentős mennyiségű energiát takarít meg. Az energiapazarló életmód mellett a levegőszennyezés a másik sokat hangoztatott kihívás. Megoldást ebben az AM Technology vállalat szállít: az Airlite festéket. Ez a festék ugyanis lebontja a szennyező anyagokat a levegőben, még a nitrogén-dioxidot is (dízelautók), megöli a vírusokat, baktériumokat és a penészt, semlegesíti a rossz szagokat, visszaveri a port és a koszt. Rómában ki is próbálták tavaly, amelynek keretében huszonegy utcaművész elkészítette Európa első szennyező anyagot felfaló falfestményét egy hétszintes épület száz négyzetméternyi felületén.

Cikkünket az MTI híre alapján állítottuk össze. Fotó: ADC Group

error: Content is protected !!